Extraordinär arkitektur tack vare DICTATORS dämpare

Extraordinär arkitektur med DICTATORS dämpare - Adidas Brand Center, Herzogenaurach (Tyskland)

År 2006 blev Adi Dassler Brand Center (ADBC) hem till Adidas huvudkontor. Denna ovanliga byggnad har ritats av det wienska arkitektkontoret Querkraft. Adidas hade bett dem att skapa en byggnad som representerade varumärkets permanenta värden.

Dimensionerna på byggnaden som heter "Black Crystal" är ca 160 x 70 m. På dagen kan du bara se en homogen svart glasstruktur från utsidan. Även dörrar är osynliga. Interiören skulle vara så fri från hindrande pelare som möjligt för att enkelt kunna anpassas till olika händelser.

Därför valde Querkraft en konstruktion typ "låda inne i lådan". Den inre lådan är tillverkad av prefabricerade betongdelar, den yttre är en glasstålkonstruktion. Båda är statiskt oberoende av varandra.

Querkraft beskriver problemet så här:

"Den tekniska utmaningen vid planeringen av fasaden var att skapa ett enhetligt, transparent och foglöst klimatskal som täcker alla presentationer, förvaring och offentliga utrymmen som en glaskupa. Den "svarta kristallen" var avsedd att vara en skarpkantad, plan och transparent storskalig form utan expansions-fogar eller sektioner. En konventionell fasad fäst på taket (cirka 10 000 m²) var inte möjlig, eftersom även små temperaturförändringar kunde förlänga eller minska takets dimensioner avsevärt.

DICTATORS lösning:

I slutändan löstes denna arkitektoniska, tekniska och ekonomiska utmaning med hjälp av DICTATORS oljedämpare. De installerades mellan fasadpelarnas huvuden och takets stålkonstruktion (se bild). De kompenserar lätt för effekterna av förändrade temperaturer och vindar utan någon komplicerad kontrollteknik. Dämparna, som måste arbeta i båda riktningarna, måste uppfylla exceptionella krav:

  • 1 mm rörelse per minut vid en belastning på 5000 N
  • Slaget så kort som möjligt
  • Toleranser i området 1/100 mm

Speciellt för denna applikation utvecklade DICTATOR en hydraulisk oljedämpare som kompenserar temperaturförändringar och permanent vindbelastning. Dessutom, med plötsliga vindbyar fungerar dessa dämpare som en styv länk mellan fasad och tak. I Brand Center arbetar nästan 100 dämpare praktiskt taget underhållsfritt, dag och natt för ett perfekt och imponerande utseende av Adidas.

> Till produkten

> Kontakta oss

Extraordinär arkitektur med DICTATORS dämpare

Adidas Brand Center, Herzogenaurach, "Black Crystal" - En enhet utan kompromisser

Extraordinär arkitektur med DICTATORS dämpare

Interiörbild av "Black Crystal" – detalj