Dörrar som öppnas utåt är föremål för de stormar som blir allt vanligare – Skador är oundvikliga
År 2017 kunde Starnberg avloppshantering flytta in i sina nya utökade och moderna byggnader. Den gamla kontorsbyggnaden är ansluten till den nya byggnaden på 1: a våningen med en glasbro. På markplanet har de gamla och nya byggnaderna integrerats med dörrar som öppnas utåt, mittemot varandra, genom vilka man kan komma från den ena till den andra byggnaden.
De parallella byggnadsväggarna skapar dock en vindtunnel och dörrarna, vardera ca 1 000 mm breda och 2 080 mm eller 2 450 mm höga och med en vikt på 60 respektive 80 kg, ger tillräcklig kontaktyta för vinden.
Under de allt vanligare stormarna rycktes dörrarna – trots stängaren – snabbt ur användarnas händer utan kontroll och slogs upp. Resultatet: skador på dörren, skadad dörrkarm, defekt dörrstängare, eventuellt krossat glas etc. Och även den möjliga faran för människor som står bredvid dörren bör inte heller underskattas.
Lösningen ville förhindra att dörrarna smällde upp och utan golvbuffert eller liknande
Företaget Metallbau Elsnitz från Gauting fick i uppdrag att reparera den blå dörren. De kände till DICTATOR sedan tidigare och bad därför om en lösning som skulle förhindra att dörrarna smällde upp i framtiden. Det måste också beaktas att inga buffertar eller liknande kunde fästas på golvet här, eftersom området mellan byggnaderna också används som gångväg.
Dörrbromsen fungerar tillsammans med befintlig stängare
Dörrbromsen, även kallad dörrstopp som är beprövad i årtionden, ger en lämplig lösning på detta problem. Olika fixeringstillbehör finns tillgängliga, med hjälp av vilka dörrstoppet också kan fästas på en dörr med en befintlig stängare utan störningar mellan dem. Fästen och konsoler är utformade på ett sådant sätt att de möjliggör säker infästning även med smala och tunnväggiga dörrprofiler. Dessutom erbjuder dörrbromsen inget motstånd mot dörrstängaren under stängning.
Varningsskyltar som uppmanar till försiktig användning av dörrarna under stormar har sedan dess tagits bort. Anställda kan nu förflytta sig från en byggnad till en annan utan att tveka, även på första våningen.